Del siden:

Nu går Jwan ingen steder

Fra Afrin i Syrien til Agtrup Plast i Kolding er der 3.890 km eller 5.105.002 skridt. Den strækning tilbagelagde Jwan Mohammad Abdo i begyndelsen af 2016. Her 5 år senere er han fastansat som produktionsmedarbejder i Agtrup Plast.

Jwan Mohammad Abdo er syrisk kurder og en af de mange unge mænd, som er flygtet fra krigen i Syrien. Han tog den lange rejse til Danmark som kun 16-årig og uden sin familie. Flugten gik via Ankara over den dansk-tyske grænse på motorvejen og sluttede i Kolding.

Siden 2017 har Jwan Mohammad Abdo været ansat som produktionsmedarbejder i Agtrup Plast. Han er glad for sit job og arbejdspladsen, og han går ingen steder sådan lige med det samme.

 

Lærte dansk på rekordtid

Jwan Mohammad Abdo fortæller, at han ingen uddannelse har med sig fra Syrien. Efter ankomsten til Danmark blev han efter endt sprogskole optaget på en integrationsgrunduddannelse, der er et 2-årigt forløb, som består af skolegang og praktik i en virksomhed.

Det var en jobkonsulent i Kolding Kommune, der sendte den unge syriske flygtning i retning af Agtrup Plast, og selvom Jwan Mohammad Abdo i begyndelsen var meget nervøs, fandt han sig hurtigt til rette hos plastproducenten i Kolding.

– Jeg var nervøs for praktikforløbet i begyndelsen. Jeg var i tvivl, om jeg kunne klare arbejdet, og hvordan det hele ville forløbe. I dag er jeg rigtig glad for, at jeg kom i praktik hos Agtrup Plast. Jeg har lært en masse nyt, har lært dansk på rekordtid, fået truckcertifikat, og så er jeg blevet fastansat i Agtrup Plast, fortæller Jwan Mohammad Abdo stolt.

 

Vi har brug for folk som Jwan

Da tusindvis af flygtninge krydsede den dansk-tyske grænse i 2015 stod mange danskere og danske virksomheder klar til at hjælpe. Blandt dem Agtrup Plast hvor direktør Jørn Lange ikke var i tvivl om, at virksomheden skulle hjælpe Jwan Mohammad Abdo.

– Det har været en win-win at ansætte Jwan. Vi får en loyal og dygtig medarbejder, som vi kan udvikle og forme. Samarbejdet med Jwan har været meget vellykket. Han er godt integreret og er faldet til i virksomheden. Han er ”blevet dansk” på rekordtid, og det var den nemmeste beslutning i hele verden at fastsætte Jwan, da han var færdig med integrationsgrunduddannelsen. For vi har brug for dygtige folk som ham, understreger Jørn Lange.

 

Har det godt men savner familien

Jwan Mohammad Abdo er glad for sin arbejdsplads og kollegerne i Agtrup Plast. Han deltager med stor fornøjelse i både julefrokost og sommerfest, og selv den danske mad nyder han.

– Jeg er stolt af at arbejde i Agtrup Plast. De har gjort meget godt for mig, og jeg glæder mig til at komme på arbejde hver eneste dag, fortæller Jwan Mohammad Abdo, der kun kan komme i tanke om et minus ved at bo og arbejde i Danmark.

– Mine forældre og min søster bor stadig i min barndomsby Afrin. Som tilstandene er nu, kan jeg hverken komme på besøg i hjembyen eller vende tilbage. Det er alt for farligt for en ung mand som mig med syrisk/kurdisk baggrund. Jeg er dog tryg ved, at min familie er i Afrin. For det er kun sjældent, at der sker ældre mennesker og kvinder noget. Jeg savner dem meget, men jeg har det godt her hos Agtrup Plast, understreger Jwan Mohammad Abdo.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret med det sidste nye fra Agtrup Plast og plastbranchen.

Denne hjemmeside anvender cookies. Du accepterer dette ved at klikke ok eller gå videre.